科目一覧へ戻る | 2022/12/02 現在 |
開講科目名 /Course |
日本-津軽ライフ:英語で地元を語ろう-/Japan-Tsugaru Life: English Through Local Topics- |
---|---|
時間割コード /Course Code |
1221510016 |
ナンバリングコード /Numbering Code |
|
開講所属 /Course Offered by |
教養教育科目/ |
曜日コマ /Day, Period |
他 |
開講区分 /Semester offered |
前期/first semester |
単位数 /Credits |
2.0 |
学年 /Year |
1,2,3,4 |
主担当教員 /Main Instructor |
多田 恵実/TADA MEGUMI |
科目区分 /Course Group |
教養教育科目 グローバル科目 |
教室 /Classroom |
|
必修・選択 /Required/Elective |
選択必修 |
授業形式 /Class Format |
講義科目 |
メディア授業 /Media lecture |
◯ |
教員名 /Instructor |
教員所属名 /Faculty/Department |
---|---|
多田 恵実/TADA MEGUMI | 教養教育開発実践センター/ |
SOLOMON JOSHUA LEE/SOLOMON JOSHUA LEE | 教養教育開発実践センター/ |
JAGNO REIK/JAGNO REIK | 教養教育開発実践センター/ |
片桐 早苗/KATAGIRI SANAE | 教養教育開発実践センター/ |
難易度(レベル) /Level |
レベル2 |
---|---|
対応するCP/DP /CP/DP |
CP・DP 1 見通す力 |
授業としての具体的到達目標 /Concrete arrival target as the class |
○Deepening knowledge of Japanese civilization and culture ○Understand perspectives on Japan and foreign countries' history and contemporary situations using knowledge of Japanese civilization and culture. Concretely: 1.Study Tsugaru culture 2.Learn about "place" and increase awareness of local culture 3.Practice fieldwork and presentation skills |
授業の概要 /Summary of the class |
Students will study about their own, local culture, then using the global language of English, communicate their thoughts about it in their own words. Using the Tsugaru Life: English Through Local Topics textbook in a CLIL (content and language integrated learning)-style classroom, students will study both English and increase awareness of local culture that is not often featured in tourism materials. Based on this increased awareness, they will conduct fieldwork and give an English presentation on their findings. Both the mid-course and final projects will be oral presentations, the latter of which will include a poster. Students will think carefully about the process of determining their presentation topic, and use fieldwork, interviews, and archival research to discover new information, which they will organize into a coherent perspective for their final presentations. |
授業の内容予定 /Contents plan of the class |
第1回8/9 (火) 14:20-15:50 Orientation 第2回8/9 (火) 16:00-17:30 Theme introduction: Thinking about Nature 第3回8/10 (水)14:20-15:50 Theme introduction: Thinking about “The Mundane” 第4回8/10 (水) 16:00-17:30 インタビュースキルについて Interview Skills 第5回8/17 (水) 14:20-15:50 弘前れんが倉庫美術館 バーチャル見学 Online visit to Hirosaki Museum of Contemporary Art 第6回8/17 (水) 16:00-17:30 Textbook 第7回8/18 (木) 14:20-15:50 プレゼンテーションおよびTextbook 第8回8/18 (木) 16:00-17:30 Textbook: Thinking about Nature: Anmon Falls 第9回8/19 (金) 14:20-15:50 Textbook: 第10回8/19 (金) 16:00-17:50 弘前の古武道 Hirosaki Traditional Martial Arts (ゲストスピーカー) 第11回8/22 (月) 14:20-15:50 最終プレゼンテーションの準備 Final Project Preparation, Textbook 第12回8/24 (水) 16:00-17:30 Textbook: Tsugaru Soba 第13回8/26 (金) 16:00-17:30 Textbook: Sweet Tooth (Wagashi) 第14回8/29 (月) 16:00-17:30 ポスター発表準備・練習 第15回8/29 (月) 17:30-19:00 ポスターセッション *予定は学習の深化を図る目的で、学生のニーズに合わせて、またはゲストスピーカーの都合等により、変更になることがあります。 |
成績評価方法及び採点基準 /A scholastic evaluation method and marking standard |
Class activities 50% Mid-course project 20% Final project 30% |
予習及び復習等の内容 /Contents such as preparations for lessons and the review |
Follow instructor guidance: 1.Read assigned parts of the textbook Tsugaru Life: English Through Local Topics 2.Conduct fieldwork surveys for the projects 3.Review contents of each week's lesson Also, actively use Teams audio/video chat, messages, and e-mail to exchange opinions and ask questions. |
教材・教科書 /The teaching materials, textbook |
"Tsugaru Life: English Through Local Topics" (Hirosaki University English Lounge) (The textbook is not for sale. It will be distributed the first meeting) |
参考文献 /bibliography |
・English Lounge textbooks ・Reference materials about your local area e.g. 『青森の文学世界』 郡千寿子、仁平政人編著 弘前大学出版会 『津軽学入門』 ハンナ・ジョイ・サワダ、北原かな子著 弘前大学出版会 『つがるの夜明け』『続・つがるの夜明け 上巻~下巻』陸奥新報社 |
留意点・予備知識 /Point to keep in mind, back ground |
・The mid-course project will be prepared in stages by studying about the student's local culture, then giving an oral presentation. The final presentation will be about Tsugaru culture specifically, and include a poster presentation. Students must engage actively with these materials in order to produce fruitful projects. ・As a CLIL class, students will study contents and English language in parallel. |
授業内容に関する質問・疑義等 /Question, doubt about class contents |
Make an appointment via e-mail or Teams message and then meet via Teams meeting or in the teacher's office. |
Eメールアドレス・HPアドレス /E-mail address, HP address |
多田恵実TADA Megumi: tadameg*hirosaki-u.ac.jp ソロモン・ジョシュア・リーSOLOMON Joshua Lee:jsolomon*hirosaki-u.ac.jp 片桐早苗KATAGIRI Sanae: katagirisanae*hirosaki-u.ac.jp ヤグノ・ライクJAGNO Reik:rjagno*hirosaki-u.ac.jp (*を@に変えて送信してください) The English Lounge: https://home.hirosaki-u.ac.jp/salc/ja/ Teamsサイト--> https://teams.microsoft.com/l/team/19%3ae9105b7da1c84e0088f9705f7a3cbf67%40thread.tacv2/conversations?groupId=73d575ee-8feb-43de-aade-e148c323a426&tenantId=16153810-5294-41fd-ab1f-ff723bb2813b |
学問分野1(主学問分野) /Discipline 1 |
A02:文学,言語学およびその関連分野 |
学問分野2(副学問分野) /Discipline 2 |
A03:歴史学,考古学,博物館学およびその関連分野 |
学問分野3(副学問分野) /Discipline 3 |
A04:地理学,文化人類学,民俗学およびその関連分野 |
実務経験のある教員による授業科目について /About the class subject by the teacher with the work experience |
実務経験 |
地域志向科目 /Local intention subject |
地域志向科目 |
授業形態・授業方法 /Class form, class method |
・Interactive Teams classes ・Active learning: students study contents during class and create presentations |
科目ナンバー /The subject number |
|
メディア授業による著作物利用の有無について /Whether or not copyrighted works are used in media classes |
無/Nothing |
その他 /Others |
〇This is a "media class." Participate actively in group work, asking questions and exchanging opinions. 〇It is recommended to participate in English Lounge seminars to improve English proficiency. English Lounge Teamsサイト-->https://teams.microsoft.com/l/team/19%3ae9105b7da1c84e0088f9705f7a3cbf67%40thread.tacv2/conversations?groupId=73d575ee-8feb-43de-aade-e148c323a426&tenantId=16153810-5294-41fd-ab1f-ff723bb2813b |
No. | 回(日時) /Time (date and time) |
主題と位置付け(担当) /Subjects and instructor's position |
学習方法と内容 /Methods and contents |
備考 /Notes |
---|---|---|---|---|
該当するデータはありません |