シラバス参照

授業情報/Class Information

科目一覧へ戻る 2022/12/02 現在

基本情報/Basic Information

開講科目名
/Course
生物有機化学特論A
時間割コード
/Course Code
A221000008
ナンバリングコード
/Numbering Code
開講所属
/Course Offered by
農学生命科学研究科/
曜日コマ
/Day, Period
月 5
開講区分
/Semester offered
前期/first semester
単位数
/Credits
1.0
学年
/Year
1,2
主担当教員
/Main Instructor
橋本 勝/HASHIMOTO MASARU
科目区分
/Course Group
大学院(修士課程) 
教室
/Classroom
必修・選択
/Required/Elective
授業形式
/Class Format
メディア授業
/Media lecture

担当教員情報/Instructor Information

教員名
/Instructor
教員所属名
/Faculty/Department
橋本 勝/HASHIMOTO MASARU 農学生命科学部/
難易度(レベル)
/Level
Level 5
対応するDP
/DP
DP 3
授業としての具体的到達目標
/Concrete arrival target as the class
〇Study the field of natural product chemistry.
〇Study the field of natural product synthesis.
授業の概要
/Summary of the class
The topics of natural product organic synthesis in the past and the natural product synthesis conducted by the lecturer will be introduced.
授業の内容予定
/Contents plan of the class
1: Orientation
2: Synthesis of Vitamin B12 by R. B. Woodward
3: Synthesis of Reserpine by R. B. Woodward
4: Synthesis of Prostaglandins by E. J. Corey
5: Synthetic studies on thyrsiferol and teurilene
6: Synthetic studies on carzinophilin
7: Synthetic studies on oligosaccharide analogs with aiming to understand the reaction mechanisms of glycosidases
8: General Discussion
成績評価方法及び採点基準
/A scholastic evaluation method and marking standard
Evaluation 1: Short report after every class (submitted on Teams, 80%)
Evaluation 2: Attitude toward the lecture (for example, response to questions in the class, 20%)
予習及び復習等の内容
/Contents such as preparations for lessons and the review
Review organic chemistry necessary for understanding  (contents leaned in the undergraduate courses) before the class.
教材・教科書
/The teaching materials, textbook
No particular specification.
参考文献
/bibliography
Organic Chemistry: Structure and Function Eighth Edition
by K. Peter C. Vollhardt, Neil E. Schore
留意点・予備知識
/Point to keep in mind, back ground
Knowledge of organic chemistry learned in undergraduate courses is required.
授業内容に関する質問・疑義等
/Question, doubt about class contents
Monday13:00~14:00
Eメールアドレス・HPアドレス
/E-mail address, HP address
e-mail:hmasaru[at]hirosaki-u.ac.jp
home page URL: http://nature.cc.hirosaki-u.ac.jp/lab/2/biochem/yuki/
Please replace [at] into @
学問分野1(主学問分野)
/Discipline 1
E33:有機化学およびその関連分野
学問分野2(副学問分野)
/Discipline 2
F38:農芸化学およびその関連分野
学問分野3(副学問分野)
/Discipline 3
G43:分子レベルから細胞レベルの生物学およびその関連分野
地域志向科目
/Local intention subject
なし
授業形態・授業方法
/Class form, class method
The lecture will be conducted using Microsoft PowerPoint.
科目ナンバー
/The subject number
メディア授業による著作物利用の有無について
/Whether or not copyrighted works are used in media classes
無/Nothing
その他
/Others
A faculty member with practical experience (researcher at the institute) will be in charge.
No. 回(日時)
/Time (date and time)
主題と位置付け(担当)
/Subjects and instructor's position
学習方法と内容
/Methods and contents
備考
/Notes
該当するデータはありません

科目一覧へ戻る