シラバス参照

授業情報/Class Information

科目一覧へ戻る 2022/12/02 現在

基本情報/Basic Information

開講科目名
/Course
生物有機化学特論B
時間割コード
/Course Code
A222000024
ナンバリングコード
/Numbering Code
開講所属
/Course Offered by
農学生命科学研究科/
曜日コマ
/Day, Period
月 5
開講区分
/Semester offered
前期/first semester
単位数
/Credits
1.0
学年
/Year
1,2
主担当教員
/Main Instructor
橋本 勝/HASHIMOTO MASARU
科目区分
/Course Group
大学院(修士課程) 
教室
/Classroom
必修・選択
/Required/Elective
授業形式
/Class Format
メディア授業
/Media lecture

担当教員情報/Instructor Information

教員名
/Instructor
教員所属名
/Faculty/Department
橋本 勝/HASHIMOTO MASARU 農学生命科学部/
難易度(レベル)
/Level
Level 5
対応するDP
/DP
DP3
授業としての具体的到達目標
/Concrete arrival target as the class
〇Study the fields of isolations of natural products, structural elucidations, and their biological activities.
授業の概要
/Summary of the class
Studies of the isolations of natural products, structural elucidations, and biological activities conduced by the lecturer will be introduced as the examples of in these study fields.
授業の内容予定
/Contents plan of the class
1: Orientation
2: Bioorganic mechanisms of mycoparasitizm.
3: Termination of structural confusion in plipastatin and fengicin
4: Structure determination of natural products based on quantum mechanical calculations
5: Structure and bioorganic chemistry of hybridized secondary metabolites produced by microorganisms in the Tsugaru area
6: Discovery of novel peribisyns and structural revision of the structure of peribisyn E
7: Chemistry of trichothecenes, Arandifungins, and Seiricardins
8: General Discussion
成績評価方法及び採点基準
/A scholastic evaluation method and marking standard
Evaluation 1: Short report after every class (submitted on Teams, 80%)
Evaluation 2: Attitude toward the lecture (for example, response to questions in the class, 20%)
予習及び復習等の内容
/Contents such as preparations for lessons and the review
Review organic chemistry necessary for understanding  (contents leaned in the undergraduate courses) before the class.
教材・教科書
/The teaching materials, textbook
No particular specification.
参考文献
/bibliography
Organic Chemistry: Structure and Function Eighth Edition
by K. Peter C. Vollhardt, Neil E. Schore
留意点・予備知識
/Point to keep in mind, back ground
Knowledge of organic chemistry learned in undergraduate courses is required.
授業内容に関する質問・疑義等
/Question, doubt about class contents
Monday13:00~14:00
Eメールアドレス・HPアドレス
/E-mail address, HP address
e-mail:hmasaru[at]hirosaki-u.ac.jp
home page URL: http://nature.cc.hirosaki-u.ac.jp/lab/2/biochem/yuki/
Please replace [at] into @
学問分野1(主学問分野)
/Discipline 1
E33:有機化学およびその関連分野
学問分野2(副学問分野)
/Discipline 2
F38:農芸化学およびその関連分野
学問分野3(副学問分野)
/Discipline 3
G43:分子レベルから細胞レベルの生物学およびその関連分野
地域志向科目
/Local intention subject
なし
授業形態・授業方法
/Class form, class method
The lecture will be conducted using Microsoft PowerPoint.
科目ナンバー
/The subject number
メディア授業による著作物利用の有無について
/Whether or not copyrighted works are used in media classes
無/Nothing
その他
/Others
A faculty member with practical experience (researcher at the institute) will be in charge.
No. 回(日時)
/Time (date and time)
主題と位置付け(担当)
/Subjects and instructor's position
学習方法と内容
/Methods and contents
備考
/Notes
該当するデータはありません

科目一覧へ戻る