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授業情報/Class Information

科目一覧へ戻る 2024/03/29 現在

基本情報/Basic Information

開講科目名
/Course
地域の食と産業化-Cultural anthropology of local food and dietary practice-/Food and Industrialization in Aomori-Cultural anthropology of local food and dietary practice-
時間割コード
/Course Code
1242200015
ナンバリングコード
/Numbering Code
開講所属
/Course Offered by
教養教育科目/
曜日コマ
/Day, Period
水/Wed 3
開講区分
/Semester offered
後期/second semester
単位数
/Credits
2.0
学年
/Year
1,2,3,4
主担当教員
/Main Instructor
諏訪 淳一郎/SUWA JUNICHIRO
科目区分
/Course Group
教養教育科目 グローカル科目
教室
/Classroom
必修・選択
/Required/Elective
選択
授業形式
/Class Format
メディア授業
/Media lecture

担当教員情報/Instructor Information

教員名
/Instructor
教員所属名
/Faculty/Department
GRIGORE IRINA FLORENTINA/GRIGORE IRINA FLORENTINA 教養教育開発実践センター/
諏訪 淳一郎/SUWA JUNICHIRO 国際連携本部/
杉山 祐子/SUGIYAMA YUKO 人文社会科学部/
近藤 史/KONDO FUMI 人文社会科学部/
難易度(レベル)
/Level
対応するCP/DP
/CP/DP
授業としての具体的到達目標
/Concrete arrival target as the class
To comprehend foods in the context of cultural identity.  
To discuss about issues of local food through comprehension of local food.
授業の概要
/Summary of the class
〇青森の食の多様性について特に食文化の観点から学びます。
Diversity of Food in Aomori from a cultural point of view will be explored.
〇文化資源として青森の食が持っている潜在性について、フィールドトリップの体験から学びます。
Through excursions, potential of cultural resource in Aomori local food will be explored.
授業の内容予定
/Contents plan of the class
1. General guidance [Suwa] & Instructions for Field Trips (Buy insurance)
2. Outline of Aomori food culture [Suwa] & Preliminary research for Presentation 1
3. Presentation 1: ‘Local Food at home’ (1 photo in PPT)
4. Preliminary research for Presentation 2
5. Presentation 2: ‘Japanese Home Cooking That I Want to Try/Eat’ (1 photo in PPT)
6. ‘Season, taste for homemade, cooking method, preservation’ [Sugiyama]
7. Presentation 3: ‘What Interests Me about Tsugaru Akatsuki no Kai’& Assignment: ‘To Do List in Aomori’ (With in-class instruction)
8-9. FT at Tsugaru Akatsuki no Kai (Equiv. 2 class hours) Pay your own meal.
10-.11. Presentation 4: ‘Tsugaru Akatsuki no Kai’
12-13. FT in Aomori
14-15. Presentation 5: ‘Aomori Food Report’ & Conclusion
成績評価方法及び採点基準
/A scholastic evaluation method and marking standard
Presentations 80%
Class participation 20%
予習及び復習等の内容
/Contents such as preparations for lessons and the review
Preparation: As to be instructed.
Review: Reflect discussions in class.
教材・教科書
/The teaching materials, textbook
None.
参考文献
/bibliography
津軽あかつきの会『津軽伝承料理: 発酵、うまみ、プラントベースを駆使した食の知恵』 2021 柴田書店
留意点・予備知識
/Point to keep in mind, back ground
All classwork will be in English.
授業内容に関する質問・疑義等
/Question, doubt about class contents
Ask any questions via email or chat.
Eメールアドレス・HPアドレス
/E-mail address, HP address
suwa@hirosaki-u.ac.jp
学問分野1(主学問分野)
/Discipline 1
A04:地理学,文化人類学,民俗学およびその関連分野
学問分野2(副学問分野)
/Discipline 2
F41:社会経済農学、農業工学およびその関連分野
学問分野3(副学問分野)
/Discipline 3
A07:経済学,経営学およびその関連分野
実務経験のある教員による授業科目について
/About the class subject by the teacher with the work experience
地域志向科目
/Local intention subject
地域志向科目
授業形態・授業方法
/Class form, class method
Outdoor activity is included.
科目ナンバー
/The subject number
LA-2-2216-A04
メディア授業による著作物利用の有無について
/Whether or not copyrighted works are used in media classes
無/Nothing
その他
/Others
No. 回(日時)
/Time (date and time)
主題と位置付け(担当)
/Subjects and instructor's position
学習方法と内容
/Methods and contents
備考
/Notes
該当するデータはありません

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