科目一覧へ戻る | 2024/03/29 現在 |
開講科目名 /Course |
地域の食と産業化-Cultural anthropology of local food and dietary practice-/Food and Industrialization in Aomori-Cultural anthropology of local food and dietary practice- |
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時間割コード /Course Code |
1242200015 |
ナンバリングコード /Numbering Code |
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開講所属 /Course Offered by |
教養教育科目/ |
曜日コマ /Day, Period |
水/Wed 3 |
開講区分 /Semester offered |
後期/second semester |
単位数 /Credits |
2.0 |
学年 /Year |
1,2,3,4 |
主担当教員 /Main Instructor |
諏訪 淳一郎/SUWA JUNICHIRO |
科目区分 /Course Group |
教養教育科目 グローカル科目 |
教室 /Classroom |
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必修・選択 /Required/Elective |
選択 |
授業形式 /Class Format |
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メディア授業 /Media lecture |
- |
教員名 /Instructor |
教員所属名 /Faculty/Department |
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GRIGORE IRINA FLORENTINA/GRIGORE IRINA FLORENTINA | 教養教育開発実践センター/ |
諏訪 淳一郎/SUWA JUNICHIRO | 国際連携本部/ |
杉山 祐子/SUGIYAMA YUKO | 人文社会科学部/ |
近藤 史/KONDO FUMI | 人文社会科学部/ |
難易度(レベル) /Level |
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対応するCP/DP /CP/DP |
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授業としての具体的到達目標 /Concrete arrival target as the class |
To comprehend foods in the context of cultural identity. To discuss about issues of local food through comprehension of local food. |
授業の概要 /Summary of the class |
〇青森の食の多様性について特に食文化の観点から学びます。 Diversity of Food in Aomori from a cultural point of view will be explored. 〇文化資源として青森の食が持っている潜在性について、フィールドトリップの体験から学びます。 Through excursions, potential of cultural resource in Aomori local food will be explored. |
授業の内容予定 /Contents plan of the class |
1. General guidance [Suwa] & Instructions for Field Trips (Buy insurance) 2. Outline of Aomori food culture [Suwa] & Preliminary research for Presentation 1 3. Presentation 1: ‘Local Food at home’ (1 photo in PPT) 4. Preliminary research for Presentation 2 5. Presentation 2: ‘Japanese Home Cooking That I Want to Try/Eat’ (1 photo in PPT) 6. ‘Season, taste for homemade, cooking method, preservation’ [Sugiyama] 7. Presentation 3: ‘What Interests Me about Tsugaru Akatsuki no Kai’& Assignment: ‘To Do List in Aomori’ (With in-class instruction) 8-9. FT at Tsugaru Akatsuki no Kai (Equiv. 2 class hours) Pay your own meal. 10-.11. Presentation 4: ‘Tsugaru Akatsuki no Kai’ 12-13. FT in Aomori 14-15. Presentation 5: ‘Aomori Food Report’ & Conclusion |
成績評価方法及び採点基準 /A scholastic evaluation method and marking standard |
Presentations 80% Class participation 20% |
予習及び復習等の内容 /Contents such as preparations for lessons and the review |
Preparation: As to be instructed. Review: Reflect discussions in class. |
教材・教科書 /The teaching materials, textbook |
None. |
参考文献 /bibliography |
津軽あかつきの会『津軽伝承料理: 発酵、うまみ、プラントベースを駆使した食の知恵』 2021 柴田書店 |
留意点・予備知識 /Point to keep in mind, back ground |
All classwork will be in English. |
授業内容に関する質問・疑義等 /Question, doubt about class contents |
Ask any questions via email or chat. |
Eメールアドレス・HPアドレス /E-mail address, HP address |
suwa@hirosaki-u.ac.jp |
学問分野1(主学問分野) /Discipline 1 |
A04:地理学,文化人類学,民俗学およびその関連分野 |
学問分野2(副学問分野) /Discipline 2 |
F41:社会経済農学、農業工学およびその関連分野 |
学問分野3(副学問分野) /Discipline 3 |
A07:経済学,経営学およびその関連分野 |
実務経験のある教員による授業科目について /About the class subject by the teacher with the work experience |
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地域志向科目 /Local intention subject |
地域志向科目 |
授業形態・授業方法 /Class form, class method |
Outdoor activity is included. |
科目ナンバー /The subject number |
LA-2-2216-A04 |
メディア授業による著作物利用の有無について /Whether or not copyrighted works are used in media classes |
無/Nothing |
その他 /Others |
No. | 回(日時) /Time (date and time) |
主題と位置付け(担当) /Subjects and instructor's position |
学習方法と内容 /Methods and contents |
備考 /Notes |
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該当するデータはありません |